FACT CHECK: is dicteren 3x sneller dan typen?

Blog Is dicteren 3x sneller

Kun je nu écht sneller teksten invoeren door ze te dicteren met Dragon, of is dat een fabeltje??xxx?

De claim van de fabrikant: tot 3x sneller dan typen

De fabrikant van Dragon, Nuance, stelt: “Met Dragon voert u tekst niet alleen tot drie keer sneller in dan wanneer u typt, maar….”

Oké, dan is - volgens de fabrikant - Dragon dus ‘’tot drie keer sneller’ dan typen. Logisch dat de fabrikant dat zegt. Niet iedereen typt even snel en niet iedereen spreekt hetzelfde aantal woorden per minuut. Ze kunnen geen garantie geven.

Zelf ben ik altijd wat wantrouwig ben ten opzichte van de claims van fabrikanten. Ik verkoop spraaksoftware, dus natúúrlijk ben ik enthousiast over het product. Maar ik geeft wel graag eerlijke informatie en ik praat de reclame van de fabrikant niet klakkeloos na.

Daarom ben ik voor dit blogbericht eens op onderzoek uitgegaan. Hoe snel typen computergebruikers gemiddeld en hoeveel woorden spreken mensen gemiddeld per minuut. Natuurlijk is dit geen wetenschappelijk onderzoek, maar het geeft toch een aardige indruk.

Gemiddelde typesnelheid: 40 woorden per minuut

Volgens Wikipedia hebben mensen die met enkele vingers typen en naar het toetsenbord moeten kijken tijdens het typen, een gemiddelde typesnelheid van 180 aanslagen per minuut. Geoefende 10-vingers typisten komen boven de 200 aanslagen per minuut, zegt Wikipedia.

Volgens de website Ticken.nl (waar typecursussen verkocht worden) haalt iemand die met 10 vingers blind kan typen zelfs 300 aanslagen per minuut of meer.

Om het straks te kunnen vergelijken met de gemiddelde spreeksnelheid, zet ik deze scores meteen om naar het aantal woorden per minuut. Daar zijn internationaal namelijk afspraken over gemaakt: elke vijf aanslagen wordt gerekend als een woord. Dus 300 aanslagen per minuut komt overeen met 60 woorden per minuut.

Maar, laten we eerlijk zijn, de meeste mensen kunnen niet 10-vingerig blind typen. Daarom ga ik uit van een gemiddelde van 200 aanslagen per minuut, wat neerkomt op 40 woorden per minuut.

Gemiddelde spreeksnelheid: 120 woorden per minuut

Al speurend op het internet naar het aantal woorden dat mensen gemiddeld per minuut kunnen spreken, kwam ik uit bij het debatinstituut. Daar wordt het volgende gezegd: “Als je rond de 120 woorden uitkomt, ben je een gemiddelde spreker. Neig je naar de 100 woorden per minuut dan ben je een langzame spreker. Vanaf 130 tot 140 woorden mag je jezelf rekenen tot de snelle sprekers.”

In theorie betekent dat dat de fabrikant van Dragon gelijk heeft: Als mensen gemiddeld 40 woorden per minuut kunnen typen, en ze spreken 120 woorden per minuut, dan kan dicteren inderdaad drie keer sneller zijn dan typen.

Experiment, deel 1: Janneke typt met 10 vingers

In een grijs verleden deed ik een opleiding bij instituut Schoevers. Ik bleek niet in de wieg gelegd voor een carrière als directiesecretaresse, maar ik haalde wel een voldoende voor het typexamen. Ik behoor dus tot degenen die 10-vingerig en blind kunnen typen.

Erg geoefend ben ik niet meer, want vanwege mijn klachten lukt 10-vingerig typen vaak niet zo goed en ik houd het sowieso niet lang vol. Toch ben ik nog steeds een redelijk vlotte typist met 10 vingers.

Op Ticken.nl deed ik de test om mijn echte typesnelheid te meten en ik gebruikte de oefentekst test van die website om daarna mijn dicteersnelheid te meten. Dat betekent dus dat ik niet over de inhoud hoefde na te denken.

Het resultaat: 50 woorden per minuut

Mijn typesnelheid is net iets meer dan 300 aanslagen per minuut.

Na het incasseren van de strafpunten voor foute aanslagen komt het uiteindelijk op 251 aanslagen per minuut uit.

En dat vertaalt zich weer in 50 woorden per minuut.

Experiment, deel 2: Janneke dicteert met Dragon

Vervolgens heb ik een minuut gedicteerd. Daarvoor gebruikte ik de tekst die ik zojuist had getypt en het vervolg daarop, heb ik vervolgens met Dragon ingesproken. Ik las de woorden op van een geprint document.

Het resultaat: 130 woorden per minuut

Gemeten in aanslagen per minuut kwam ik op 664. Zoals bij de test voor ticken.nl Dat is dan met 15 aanslagen per minuut aftrek voor twee kleine foutjes van de spraakherkenning. Download .... voor .... overzicht van de gebruikte tekst en de fouten die Dragon maakte Ik gebruikte dezelfde tekst voor ticken.nl als voor het dicteren In het plaatje hierboven heeft Microsoft Word het daadwerkelijke aantal woorden gemeten en dat komt op 133. Als ik mijn ‘strafpunten’ voor de herkenningsfoutjes van Dragon hierin doorreken  kom ik op 130 woorden per minuut.

Resultaat van het experiment: 2,6 x sneller met Dragon dan met typen

  • Janneke 10 vingers: 50 woorden per minuut
  • Janneke dicteert: 130 woorden per minuut

Het ‘typen’ met spraakherkenning is voor mij persoonlijk dus nét niet helemaal 3 keer zo snel als typen met het toetsenbord, maar 2,6 keer zo snel is zo gek nog niet. Mijn experiment toont aan dat de fabrikant niet overdrijft.

Hoeveel tijd kun jij per dag besparen?

Dat is dan de volgende vraag. Een rekenvoorbeeld: Stel dat jij ook 2,6 keer sneller dicteert dan dat je typt. Stel verder dat je normaliter per dag 45 minuten aan het typen bent.

Puur typewerk, dus niet het nadenken over wat je wilt typen. Spraakherkenning was 2,6 keer zo snel als typen. Dat wordt dus 45 gedeeld door 2,6. Je spaart bijna 28 minuten per dag uit!

"Maar Dragon maakt fouten, dat kost extra tijd!"

Helemaal waar, want Dragon máákt ook fouten en die moet je inderdaad verbeteren. Maar zeg eens eerlijk: hoeveel fouten maak jij bij het typen? Hoe vaak zit je met de backspace-toets en de pijltjestoetsen te rommelen om vergeten spaties tussen te voegen en foute letters aan te passen?

Je doet het op de automatische piloot, dus het valt niet zo op, maar het kost echt wel tijd! Daarom vond ik de typesnelheid test die ik deed ook wel eerlijk, omdat je daar voor foute aanslagen 'strafpunten' krijgt.

Mijn uiteindelijke aantal aanslagen per minuut daalde van 304 naar 251 door de foute aanslagen die ik maakte. Ik verloor dus maar liefst 18% van mijn typesnelheid. En als ik een slechte-handen-dag heb, dan typ ik veel minder snel en maak ook nog eens meer fouten.

Test het zelf!

Ga ook eens naar Ticken.nl en besteed één minuut om met hun typetest te meten hoe snel jij typt.  Dan kun je ontdekken hoeveel winst jij kunt halen door te gaan werken met spraakherkenning.  

Je kunt het dicteren met Dragon Professional Anywhere namelijk 30 dagen gratis uitproberen. Dan kun je dus echt het verschil meten 😃

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!