Voordelen van spraakherkenning

Productiviteit icon 400x400Productiviteit:

Snel en accuraat teksten invoeren 

Eén van de grote voordelen van Dragon spraakherkenning is dat je echt heel snel teksten kunt invoeren met een zeer hoge herkenningsgraad.

Wie veel teksten schrijft kan dus een behoorlijke tijdsbesparing bereiken door te dicteren met Dragon. 

Gemiddeld dicteer je minstens twee keer sneller dan dat je kunt typen en dat kan oplopen tot vier keer sneller voor mensen die niet zo snel typen.

Dat verhoogt de productiviteit en vermindert het risico op overbelastingsklachten zoals RSI/KANS.

Een aantal voorbeelden van werkzaamheden waarbij spraakherkenning een tijdsbesparing kan opleveren:

 • E-mail beantwoorden en schrijven
 • Verslaglegging/rapporteren
 • Beleidsstukken schrijven
 • Juridische stukken schrijven
 • Documentatie schrijven
 • Website teksten schrijven (deze pagina is ook grotendeels gedicteerd 😃)

Ook in de zorg wordt inmiddels veel gebruik gemaakt van spraakgestuurd rapporteren, niet alleen door artsen en specialisten, maar ook door verpleging en verzorgenden voor het bijhouden van de online rapportage van hun cliënten en patiënten. 

Bekijk de video voor een korte snelheidstest van Dragon.

Klik full screen icon (1)om te vergroten

 


Toegankelijkheid icon 400 x 400Inclusiviteit en toegankelijkheid:

De computer besturen met spraakopdrachten

Mensen met fysieke beperkingen die moeite hebben met typen of het gebruiken van de muis, kunnen enorm profiteren van spraakherkenningssoftware.

Alhoewel het lastig kan zijn om de computer helemaal handen vrij te besturen, is het voor veel werkzaamheden goed haalbaar om het gebruik van de muis en het toetsenbord met 90% of meer terug te brengen.

En bij toegankelijkheid denken we vaak aan mensen die een blijvende of chronische beperking hebben, maar spraakherkenning is ook een heel effectief hulpmiddel voor mensen die met een tijdelijke beperking te maken hebben. Denk daarbij aan:

 • Gebroken arm
 • Peesontsteking
 • Slijmbeursontsteking
 • Frozen shoulder
 • Herstel na operatie aan hand, pols of schouder

Uiteraard zijn er kosten verbonden aan de aanschaf van spraakherkenningssoftware en training voor het leren omgaan ermee. De kosten van een werknemer in de ziektewet zijn ook aanzienlijk, dus in het hele kostenplaatje is de spraakherkenning doorgaans een bescheiden post.

Alle hulpmiddelen die het herstelproces en de re-integratie kunnen verbeteren zijn de moeite waard om te onderzoeken.

Mobiel dicteren met Dragon Anywhere MobileMobiliteit:

Onderweg dicteren

Stel je voor, je komt dit bij een cliënt of patiënt vandaan en je wilt je bevindingen even snel noteren.

Je pakt je mobiele telefoon en je dicteert alvast een korte rapportage van het bezoek dat je net afgelegd hebt. Dat scheelt werk als je weer terug bent op je werkplek en omdat je de details nog helder voor ogen hebt staan verhoog je de kwaliteit van je verslaglegging.

Er zijn twee manieren om onderweg je dictaat te maken:

 1. Maak een opname op je mobiele telefoon en laat die door Dragon Professional 16 omzetten naar tekst als je weer op je werkplek bent.
 2. Dicteer direct in de Dragon Anywhere Mobile app. 

De eerste optie is vooral handig als je al Dragon Professional 15 of 16 op je computer hebt staan. Je stuurt bij aankomst op je werkplek de opname naar je computer. Vervolgens kun je de opname door Dragon laten uitwerken tot tekst.

Dragon Anywhere Mobile (250 x 384 px)De tweede optie werkt met de uitstekende cloud software van Dragon.

De Dragon Anywhere Mobile is beschikbaar voor Android en iOS/iPadOS. Zo lang als je mobiel bereik hebt, kun je met deze app onderweg dicteren met je eigen woordenschat. 

Het dictaat kan vervolgens gemakkelijk gedeeld worden met andere applicaties zoals je e-mail of EPD of rapportageprogramma.

De app is inbegrepen bij het Dragon Professional Anywhere cloud abonnement en kan ook als losstaand abonnement gekocht worden.
__________

Lees verder over voor wie Dragon geschikt is