Een paar weken geleden las ik bij de NOS het volgende bericht: “Slimme spraakcomputer ‘nam zonder commando gesprek op en verstuurde het’“.
Alexa
Wat was er gebeurd? In de Verenigde Staten is Alexa populair. Alexa is een automatische persoonlijke assistente die gemaakt wordt door Amazon. Je kunt met je stem opdrachten geven om muziek af te laten spelen of nieuws te laten voorlezen. Ook kun je door middel van een spraakopdracht bijvoorbeeld een pizza bestellen en laten bezorgen.
En kennelijk werd een gesprek door Alexa opgevat als opdracht om een tekstfragment op te nemen en als e-mail naar een specifiek persoon te versturen. Zowel de ontvanger van de e-mail als de nietsvermoedende verzenders waren verbijsterd. Er was zomaar een gesprek in huis opgenomen en verzonden naar een ander. Geen prettig idee!
Volgens de NOS is het de “angst van velen” om afgeluisterd te worden in huis. Persoonlijk heb ik daar niet echt nachtmerries over, maar het is natuurlijk wel een reëel probleem: met het toenemen van slimme apparatuur in huis, wordt er continue meegeluisterd. Per slot van rekening kunnen we op elk moment iets van onze slimme apparatuur willen.
iPhone
Alexa heeft in Nederland nog geen vaste voet aan de grond, maar de iPhone wel. Daar heb ik er ook een van. De spraakherkenning in de iPhone heet Siri. En als je “Hey Siri” zegt, dan kun je een spraakopdracht geven.
Als ik in de auto naar de radio aan het luisteren ben, dan denkt Siri af en toe dat ik iets van haar wil. Voor zover ik weet heeft ze nog nooit ongewild een actie uitgevoerd, maar ze vraagt me dan wel vriendelijk wat ik van haar wil. Niks! Ik was gewoon naar de radio aan het luisteren. En Siri luistert mee…
Officieel zou Siri niets moeten kunnen onthouden van wat ze hoort, maar wie controleert dat?
Bovendien weet ik wel dat mijn iPphone niet krachtig genoeg is om mijn gesproken woorden fatsoenlijk om te zetten in tekst. Dat omzetten van spraak naar tekst gebeurt dus op een server van Apple: mijn gesproken woorden gaan naar via de telefoonverbinding naar Amerika en de server daar stuurt de tekst terug naar mijn scherm. Wie bepaalt wat er gebeurt met de informatie die ik aan het inspreken ben?
Daarom probeer ik dus maar een beetje uit te kijken met welke info ik via mijn iPhone dicteer.
Hoe zit dat met Dragon?
Luistert Dragon ook mee met alles wat je zegt? En wat gebeurt er met je gesproken tekst; gaat dat ook naar een server in Amerika?
Als je de microfoon van de spraakherkenning uit hebt staan, hoort Dragon niks. Dus dat is simpel: er wordt geen spraakdata van jou geregistreerd.
Als je de microfoon in de slaapstand hebt staan, luistert Dragon naar álles wat je zegt. Je zou immers kunnen zeggen dat je wilt dat hij wakker wordt uit de slaapstand. Dus hij monitort alles. Maar dat betekent niet dat de fabrikant kan meeluisteren.
Omdat Dragon je spraakgegevens direct op je computer naar tekst omzet, hoeft er niks naar de server van fabrikant Nuance te worden verzonden. Dat is dan ook de reden dat je voor het gebruik van deze spraaksoftware een behoorlijk krachtige computer nodig hebt: het omzetten van je gesproken woorden kost nogal wat rekenkracht.
Voor de functionaliteit van de spraaksoftware is het dus niet nodig dat er een connectie met de server van de fabrikant is tijdens het dicteren. Nuance – de fabrikant – wil wel heel graag dat je spraakherkenningsgegevens met hun deelt, omdat ze dan het programma kunnen verbeteren. Maar gelukkig bij Dragon zelf instellen of je die spraakdata inderdaad wilt delen met de fabrikant.
Dragon zo instellen dat je geen data deelt
Als je zeker wilt weten dat je jouw gebruikersprofiel zo hebt ingesteld dat je geen data deelt met de fabrikant, dan ga je in de Dragon-balk naar Extra -> Opties en kies links in dialoogvenster voor Gegevens. Dan kun je ervoor zorgen dat je gebruikersgegevens niet verzameld en gedeeld worden door de vinkjes uit te zetten volgens onderstaande afbeelding.
Let op: deze instelling moet per gebruikersprofiel worden bekeken. Dus heb je ook een Engels profiel; of twee Nederlandse profielen? Kijk dan bij de Opties van elk profiel even na of de instelling goed staat.
En nu jij
Ga eens naar de Opties onder Extra in de Dragon-balk en bekijk bij Gegevens hoe jouw gebruikersprofiel is ingesteld.
Leuk en actueel. Blij te horen dat Dragon geen “venster” biedt aan luistervinken. Dankje voor het delen van deze info.
Bedankt voor je reactie, Sonja. Uiteindelijk wordt er door diverse programma’s natuurlijk een enorme hoeveelheid gegevens over ons verzameld, maar dit is in ieder geval iets dat we zelf kunnen beïnvloeden.
Superleuke blog. Ik heb Dragon vaak in de slaapstand staan. Je ziet dat grijze balkje dan continu uitslaan, dus duidelijk dat-ie meeluistert. Soms is-ie ineens per ongeluk wakker, en dan heeft hij blijkbaar iets verstaan als ‘word wakker’. Niet handig, maar er gebeuren dan gelukkig geen enge dingen?! Dat delen van gegevens had ik al uit staan, maar jij hebt me een goede reden erbij gegeven om die instelling niet te veranderen!
Ja, de spraakherkenning wil nog wel eens uit zichzelf wakker worden vanuit de slaapstand. Maar de verwerking van wat hij ‘hoort’ in de slaapstand gebeurt lokaal op je computer.
Als het goed is worden er inderdaad geen gebruikersgegevens met de fabrikant gedeeld als het vinkje uitstaat zoals hierboven beschreven. De fabrikant heeft daarvoor je toestemming nodig en die geef je dan dus niet.
Als programmeurs kwaad willen, kunnen ze altijd de boel bedriegen. Maar de fabrikant zou een groot risico lopen als ze de gegevensbescherming niet correct zouden afhandelen.