Op het moment van schrijven van dit blogbericht is het erg warm. Record warm, zelfs.
Gisteren, op weg naar huis vanaf een klant, wees mijn autothermometer 37° Celcius aan. Bijzonder genoeg dat ik het even vastgelegde op mijn telefoon. Vandaag wordt het net zo warm, het is nog niet eens het warmste moment van de dag en het is al 34°.
Mijn kantoor heb ik een paar dagen geleden al tot onbewoonbaar terrein verklaard. De kantoorkamer ligt onder een plat dak met bovenlicht. Het is er met deze weersomstandigheden echt niet uit te houden. Helaas is er geen centrale airconditioning aanwezig. Normaliter niet zo’n punt, maar deze zomer een echt nadeel.
Thuis is mijn kantoorkamer ook onder het dak, maar blijft toch net iets koeler. Toch is het ook hier nu 29,6° en dat betekent wat mij betreft: heel erg oncomfortabel.
De enige reden dat ik hier nu nog iets zinnigs kan doen is de ventilator. De ventilator is de redding van mijn welbevinden en productiviteit.
Vlak naast de ventilator staat ook een verplaatsbare airco-unit. Het zal je misschien verbazen, maar die staat uit. Hij is niet eens kapot. Maar helaas, het geluidsniveau stijgt veel meer dan dat de temperatuur zakt.
Vandaag doe ik een onderzoekje naar het verschil in achtergrondgeluid tussen de ventilator en de airco. Per slot van rekening ben ik niet de enige dicteerder die met deze warmte een ventilator of airco in de kamer heeft staan.
Hoe luid zijn deze apparaten eigenlijk?
Eerder vandaag installeerde ik op mijn iPhone een app die decibels kan meten.
Aangezien ik geen gecalibreerde microfoon heb, moet de uitkomst met een klein korreltje zout genomen worden. Maar het verschil in geluidsniveau moet toch redelijk nauwkeurig te meten zijn.
Als ik de ventilator aanzet en op ongeveer een meter afstand opstel, meet de NIOSH app op mijn iPhone een geluidsniveau van 42 dB vlak naast mijn microfoon.
De airco produceert 63 dB. Op het eerste gezicht lijkt het dan alsof dat niet meer dan 50% luider is dan de ventilator, maar niets is minder waar. Want het is namelijk geen lineaire schaal.
Ik geef het meteen toe: ik vertrouw op manlief, die natuurkundige is, om mij dit soort dingen in te fluisteren. En hij weet me te vertellen, dat het om de geluidsdruk gaat. Effectief betekent het dat als de meting 20 dB hoger aangeeft, dat het geluid 10 keer harder de microfoon binnenkomt. Dat scheelt dus heel veel.
Op het internet staan verschillende tabellen met daarin een indeling over hoe luid de verschillende decibelniveaus ingeschat worden. 40 dB wordt als ‘rustig’ getypeerd en 60 dB als ‘indringend’.
Wat zijn de gevolgen voor de spraakherkenning?
Voor wat de ventilator betreft heb ik niet de indruk dat de spraakherkenning eronder te lijden heeft. De ventilator staat op de laagste stand in de schenkmodes en ik kan niet merken dat de microfoon erop reageert.
Heel anders is het als ik de airconditioning aanzet: meteen slaat het volumemetertje van de microfoon uit, alsof ik aan het praten ben. Maar dat is natuurlijk niet zo, het is puur de herrie van de airco.
Ik kan wel dicteren en mijn woorden worden ook wel redelijk opgepikt, maar er zijn duidelijk meer fouten dan anders en de performance qua snelheid is slechter.
De meest recente versie van Dragon, versie 15, leert continu van wat er gedicteerd wordt. Op het moment dat er veel achtergrondgeluid is, wordt dat ook meegenomen in de verwerking. In tegenstelling tot bij eerdere versies, kun je er niet meer voor kiezen om aan het eind van de dicteersessie het gebruikersprofiel niét op te slaan. Alles wordt altijd automatisch opgeslagen.
Ik vermoed dan ook dat continu achtergrondgeluid een negatief effect zal hebben op je gebruikersprofiel in Dragon.
Wat te doen??
Kun je er niet aan ontkomen, aan het achtergrondgeluid? Lees dan nog eens dit blogbericht over het maken van een back-up van je gebruikersprofiel. Daar lees je hoe je je een kopie kunt opslaan van je huidige gebruikersprofiel (ook wel spraakbestand genoemd) farmbrazil.com.br/. Mocht dan na verloop van tijd blijken dat het achtergrondgeluid een negatieve invloed heeft gehad op je profiel, dan kun je terug naar je kopie. En laten we eerlijk zijn, het kan nooit kwaad om met enige regelmaat een kopie te maken van je gebruikersprofiel. Per slot van rekening zit een ongeluk in een klein hoekje. Als er iets misgaat met je computer of met de spraakherkenningssoftware, dan is het een geruststellend idee dat je een back-up hebt van je gebruikersprofiel.
Werk jij met een ventilator in je kantoor?
Hoe los jij het ook met deze hitte? Een ventilator? Of heb je een kantoorruimte waar de klimaatregeling in orde is zonder dat het herrie maakt? In dat geval ben ik vandaag even jaloers op je! 🙂
Hoi Janneke,
Wat leuk toch hoe je steeds weer spraakherkenning aan een actueel thema weet te verbinden. In mijn keuze van een airco zal het aantal dB een belangrijk criterium worden.
Goed plan, Sonja. Bij onze airco heb ik daar helaas niet echt op gelet 🙁
Ik had geen ervaring met die dingen; geen idee hoeveel kabaal ze maakten. En ze zijn niet zo goedkoop dat ik nu maar even een stillere ga uitzoeken… Dus de ventilator blijft onverminderd populair hier in huis.
Dag verhitte Janneke … ja, wie niet? Omdat jijzelf – zoals ik je ken – een meelevend persoon bent, ging het me aan het hart dat jouw beide kantoren en besloot ik jou nu wat koelte toe te sturen. Die komt eraan maar, nog even geduld! Geniet ervan!
Diny, dankjewel. Ik stel de koelte zeer op prijs! 🙂
De levertijd was korter dan verwacht. Ik heb in elk geval inmiddels al een deellevering ontvangen. Hopelijk heb je er zelf ook wat van gehouden en niet alles naar mij doorgeschoven, haha.
Janneke, heb je inmiddels iets van post.nl ontvangen?
Zo nee, wil je mij dan even bellen als het er morgen nog niet is?
Groet, Diny of: Ardina
Ooh, vandaag weer even op kantoor voor het eerst deze week (wegens te heet en opdrachten elders in het land) en ik vond inderdaad een enveloppe voor mij!!
Dankjewel! Wat ontzettend aardig van je, Diny. Ik laat je weten hoe hij bevalt. En ik had geen idee dat je letterlijk wat koelte naar mij toe ging sturen 🙂
Diny, vandaag de hele dag met de Heat Guard om gelopen. Brilliant ding! Nogmaals heel erg bedankt.
Hallo Diny,
Wat lief dat je zo’n koelte-stropdas aan Janneke hebt gestuurd. Mij lijkt het ook heel handig (ook al is het nu koeler) om er eentje te hebben. Kan je aangeven waar je hem hebt besteld? Ik vind alleen Amerikaanse sites.
Groeten, Sonja
Hallo Sonja,
Als je googelt op ‘heat guard sjaal’ dan vind je een Nederlandse leverancier. (Ik heb er eentje bij mijn moeder laten bezorgen, vandaar)
Ha Janneke, ik ben ook niet blij met het automatisch opslaan van je profiel in Dragon 15. In mijn geval omdat er bijv. een lang telefoongesprek tussenkomt. Je ziet continu de grijze balk uitslaan, en ik merk dat mijn gebruikersprofiel veel sneller corrupt raakt dan toen ik nog zelf bepaalde of ik na een sessie mijn profiel wel/niet wilde opslaan. In jouw geval, lang leve de ventilator (ik heb een extra stille plafondventilator en woon op de begane grond). Groeten!
Hallo Jessie, Een stille plafondventilator is sinds kort een nieuw verlanglijstitem voor mij 🙂 En helaas was het uiteindelijk bij ons op de begane grond bijna even warm als op de verdieping. Alwaar de plafondventilator vermoedelijk slecht zou combineren met het schuine dak… Maar na de buien van gisteren is het nu weer even een stuk koeler in huis. En de verwachting voorspelt geen 37 C meer, nu. Een hele opluchting.
Ja, rottig dat je niet meer zelf kunt kiezen of je je profiel wilt opslaan of niet. Als je de slaapstand veel moet gebruiken in een omgeving waar omgevingsgeluid is, dan is dat echt niet praktisch. Het beste wat je tegenwoordig kunt doen is het bij de hand houden van een export van een lekker ingewerkt gebruikersprofiel en dat terugzetten als je actuele profiel achteruit begint te gaan (of idd helemaal corrupt raakt). En af en toe je woordenlijst exporteren, zodat je dat ‘basis-reserve-profiel’ kunt aanvullen met je actuele woordenschat. Voor wie niet weet hoe dat moet: Lexicon -> Lijst met toegevoegde woorden en woordgroepen exporteren.