Natuurlijk kunnen ook studenten en scholieren problemen hebben met het typen en het bedienen van de muis.
De studenten en scholieren die ik in de loop van de tijd op gang heb geholpen met spraakherkenning, hadden deze om de meest uiteenlopende redenen nodig. Sommigen vanwege dyslexie, anderen vanwege RSI, spierziekten, jeugdreuma, een vuurwerkongeluk, of bijvoorbeeld een dwarslaesie.
Het maken van huiswerk, toetsen en het schrijven van verslagen of een scriptie kan met spraakherkenning.
Voor onderwijsinstellingen is er een Dragon Professional Group Educational. Deze Group versie – met netwerkmogelijkheden – is bedoeld voor installatie binnen de onderwijsinstelling. Als Dragon alleen maar voor de PC of laptop van een enkele student of medewerker wordt aangeschaft is de reguliere Dragon Professional Individual meestal de beste oplossing qua prijs/mogelijkheden.
Engels
Dragon Professional Individual en Group bevatten een Engelse taalmodule.
Voor het werken met spraakherkenning in een buitenlandse taal is het wel nodig om een zeer goede uitspraak te hebben in die taal, dus voor veel jongere scholieren blijft de toepassing beperkt tot het Nederlands. Als je een taal aan het leren bent, is je uitspraak namelijk meestal niet zo goed en dan zijn de resultaten met Dragon teleurstellend. Voor de meeste vakken wordt toch het meest geschreven in het Nederlands, zeker op de middelbare school.
In de klas
Omdat je met spraakherkenning hardop tegen de computer praat, is het in de meeste klassen niet praktisch om met spraakherkenning te werken.
Vergoeding
Voor scholieren en studenten met een handicap heeft het UWV soms mogelijkheden om spraakherkenning te vergoeden. Dit geldt niet voor leerlingen in het bijzonder onderwijs. Daar wordt de aanpassing door de school geregeld.