Wat is spraakherkenning nou precies? Eigenlijk is het niet ingewikkeld: met spraakherkenningssoftware kun je de computer besturen door stemopdrachten. Ook kun je teksten schrijven door te dicteren.
Snel teksten invoeren
Wie veel teksten schrijft kan met spraakherkenning een behoorlijke tijdsbesparing bereiken. Door het omzetten van spraak naar tekst wordt je extra productief. Bijna iedereen kan namelijk sneller teksten dicteren dan typen.
Dat is zelfs zo als je meerekent dat er regelmatig een woord gecorrigeerd moet worden. Per slot van rekening moet je bij het typen ook regelmatig iets verbeteren.
Gemiddeld ben je met Dragon zeker twee keer zo snel als met typen en dat kan oplopen tot vier keer zo snel. Dit hangt af van je typsnelheid.
Handicap of beperking
Heb je vanwege een beperking of handicap moeite met het bedienen van muis en toetsenbord? Dan kan spraakherkenning ook een geweldige uitkomst betekenen. De muis en het toetsenbord worden immers grotendeels overbodig door spraakherkenning. Je geeft opdrachten met je stem en dicteert de teksten in plaats van te typen.
De software
Dragon is de meest gangbare software voor spraakherkenning. Voorheen heette het pakket Dragon NaturallySpeaking. Je kunt de software – en natuurlijk training en/of accessoires – bestellen in de webshop. Dragon kan op de meeste Windows computers en laptops geïnstalleerd worden.
Het is wel belangrijk dat de computer voldoet aan de systeemeisen. Anders kan het gebruik van spraakherkenning een teleurstellende ervaring worden.
Voor de Mac is jammer genoeg géén Dragon beschikbaar. Via Bootcamp of Parallels desktop is het soms wel mogelijk om Windows op je Apple te installeren en dan toch met Dragon te werken. Tegenwoordig is er een nieuwe Apple processor uit, waardoor het niet meer zomaar mogelijk is om Windows op een Mac te draaien. Let dus goed op en controleer of het op jouw machine kan of niet.