Veel mensen hébben het wel, maar gebruiken het niet: spraakherkenningssoftware. Hun Dragon ligt te verstoffen in de kast of op de harde schijf van de computer.
Waarom gebruiken mensen Dragon niet (meer)?
Het is echt zonde om zulke mooie software in huis te hebben en er dan niet van te profiteren. Hoe komt het dan dat het toch regelmatig voorkomt?
Niet meer nodig?
Er zijn natuurlijk positieve redenen te verzinnen: misschien had je de spraakherkenning gekocht omdat je je arm gebroken had. Dat gaat haast altijd uiteindelijk weer over en wellicht vond je typen daarna toch weer handiger dan dicteren.
Of een minder leuke reden?
Jammer genoeg is de aanleiding van het verstoffen van de spraakherkenningssoftware ook vaak minder positief. Het werken met Dragon blijkt in de praktijk niet mee te vallen.
Misschien maakt Dragon meer fouten in het herkennen van de gesproken woorden dan je eigenlijk had verwacht. Dan trekken veel mensen de conclusie dat de spraakherkenning geen goede kwaliteit heeft, of nog ‘in de kinderschoenen’ staat. Dat is ontzettend jammer, want die conclusie is absoluut fout.
De fabrikant van de spraakherkenningssoftware, Nuance, doet het voorkomen alsof het gebruik van spraakherkenning totaal vanzelfsprekend is. Je installeert de software, je gebruikt een willekeurige microfoon en je gaat praten tegen je computer. Klaar is Clara.
Of niet?
Is dit een herkenbaar verhaal?
Je begint enthousiast met Dragon. Vol ijver doe je de rondleiding die in het pakket bijgeleverd is. Daar word je wel wijzer van, maar in de praktijk blijkt de spraakherkenning het vaak lang niet zo goed te doen als tijdens het oefenen bij de rondleiding. In eerste instantie ben je nog gemotiveerd om te proberen het nodige uit te zoeken, zodat je beter met Dragon uit de voeten kunt. Maar op een gegeven moment mislukken er teveel handelingen en worden er teveel woorden verkeerd verstaan. Je geeft het op en je legt je microfoon in de kast of gebruikt hem alleen nog om te skypen.
Auw, dat doet pijn!
Misschien doet het letterlijk pijn: doordat je Dragon niet gebruikt, moet je verplicht met muis en toetsenbord aan de slag. Als je klachten hebt aan je handen of armen, kan dat een serieus en pijnlijk probleem zijn.
Of misschien doet het je pijn in je productiviteit: je had je voorgesteld dat je je teksten sneller zou gaan invoeren omdat je niet meer hoeft te typen. Als je je spraakherkenning vervolgens niet toepast, komt daar natuurlijk niks van terecht. Bovendien heb je er toch tijd in gestoken om de boel te installeren en uit te proberen. Voor niks.
En tenslotte doet het altijd pijn in de portemonnee. Of je het nou zelf hebt betaald of niet, ièmand heeft de software en microfoon aangeschaft. Zonde van het geld als je er geen profijt van hebt.
Het kan beter!
Het kan natuurlijk ook anders. Het feit dat ik dit blogbericht met spraakherkenning dicteer, bewijst dat de spraakherkenning echt werkt! Nou ben ik – in alle bescheidenheid, ahum – een expert op dit gebied, maar dat hoef je écht niet te zijn om toch veel plezier van Dragon te kunnen hebben.
Volg de volgende stappen om je Dragon spraakherkenningssoftware af te stoffen.
Enne…Het geeft niks als dat een wat oudere versie van Dragon is. We zitten nu op versie 15, maar versie 12 of hoger werkt op de meeste computers prima. Al dat geneuzel over dat Dragon nog ‘in de kinderschoenen’ staat is al jarenlang flauwekul. Denk dus niet meteen dat je de allerlaatste versie van Dragon moet kopen voor goede resultaten.
- Zoek je beste microfoon op, stof hem af en sluit hem aan op je computer.
- Start je Dragon software op.
- Maak een nieuw gebruikersprofiel (Profiel->Nieuw). Het kan namelijk zijn dat fouten in je vorige gebruikersprofiel een goede herkenning in de weg staan. Een fris begin kan alles uitmaken.
- Volg de interactieve rondleiding van Dragon (Help->Interactieve Rondleiding)
- Start DragonPad (Extra->DragonPad).
DragonPad is de eenvoudige tekstverwerker van Dragon zelf en daarin kun je gemakkelijk testen of de software het naar behoren doet. - Zet de microfoon aan en zeg exact de volgende woorden: “goedemorgen [komma] dit is een test met spraakherkenning [punt].” Zet de microfoon weer uit. Als het goed gaat, is dit het resultaat:
Ziet het er goed uit? Fijn zo!
(Niet goed? Kijk dan bij Meer tips en inspiratie) - Zeg vervolgens (vergeet niet de microfoon aan te zetten): “[nieuwe alinea] vanaf nu ga ik weer met spraakherkenning werken [punt]”
- En dat ziet er dan zo uit:
- Zo, nu heb je de draak weer tot leven gewekt.
Vergis je niet: alleen al het feit dat je nu weer eens iets met de spraakherkenning hebt gedaan, is een belangrijke eerste stap. Maar hoe nu verder, denk je misschien.
Meer tips en inspiratie
Deze blogpost zou véél te lang worden als ik al mijn tips hier op zou schrijven.
Daarom heb ik een korte e-mailserie geschreven om je verder te helpen. In elke e-mail bespreek ik een aspect dat van belang is om Dragon zo succesvol mogelijk te gebruiken.
Je leert over…
- … geluidskwaliteit en het testen van je microfoon
- … hoe je het beste kunt dicteren
- … hoe je Dragon nieuwe woorden kunt leren
- … hoe je een expert kunt worden in het gebruik van Dragon