Hoe lang duurt het eigenlijk voordat ik met spraakherkenning kan werken?
Dit is een ontzettend logische vraag. En ook een terechte vraag.
Ik geef je meteen een antwoord:
In één uur en twintig minuten ben je klaar en kun je aan de slag!
- 1:15 uur: downloaden en installeren (korter als je een lekker snelle internetverbinding hebt)
- 0:05 uur: gebruikersprofiel maken
Het bovenstaande antwoord is niet veel waard, geef ik meteen toe. Zo simpel is het jammer genoeg niet aan te geven. Ik ben namelijk nog niemand tegengekomen die vervolgens helemaal uit zichzelf precies wist hoe hij daarna de spraakherkenning in de dagelijkse praktijk moesten toepassen.
Gelukkig is er de interactieve rondleiding in Dragon. Als je die volgt krijg je een aardig idee van hoe alles zou moeten werken. Maar ook dan is het écht niet vreemd als het niet lukt om de spraakherkenning effectief voor jouw eigen werk te gebruiken.
Ik voel de volgende vraag al aankomen:
Hoe lang duurt het dan voordat ik mijn eigen werk met spraakherkenning kan gaan doen?
En dat is lastig te voorspellen, want het hangt ervan af.
Ik trek maar even een voorbeeld uit de kast: hoe lang duurt het voordat een beginnende rijschoolleerling het rijexamen haalt? Je voelt hem al aankomen: Dat hangt onder andere af van…
- Leeftijd van de leerling (jongeren leren vaak sneller dan ouderen)
- Hoeveel verkeersinzicht de leerling heeft
- Of de leerling snel kan leren multitasken: tegelijk beoordelen van het verkeer, de besturing van de auto, de route.
- Wat het einddoel van de leerling is: brommer mogen rijden of bijvoorbeeld buschauffeur worden?
Wat bepaalt hoe lang het duurt voordat je met Dragon kunt werken?
Leeftijd
Qua leeftijd kun je stellen dat de meeste jongeren sneller nieuwe computervaardigheden leren dan ouderen.
Natuurlijk is dat wel heel erg algemeen gesteld, want ik ben best ouderen tegengekomen die de spraakherkenning binnen de kortste keren onder de knie kregen. En niet elke jongere voelt zich als een vis in het water als hij of zij met Dragon gaat werken. Maar door de bank genomen ben je als 25-jarige vlotter met het leren van Dragon dan een gemiddelde 60-plusser.
Inzicht
Daarnaast is het een voordeel om veel computerinzicht te hebben. Je hoeft echt geen whizzkid te zijn, hoor. Maar als je handig bent met computers, dan pik je het dicteren en commanderen met je stem doorgaans sneller op. Je ziet bijvoorbeeld meer mogelijkheden om creatief om te gaan met wat je geleerd hebt. Ook raak je dan minder snel in de war als Dragon iets onverwachts doet.
Multitasken
Net als autorijden, is ook het werken met spraakherkenning een complexe bezigheid: je bent aan het multitasken.
- Je moet natuurlijk de woorden allemaal netjes uitspreken (toch nét even anders dan wanneer je gewoon praat).
- En tegelijkertijd moet je bedenken wat je precies wilt gaan zeggen.
- En dan moet je ook nog de juiste opdrachten weten om vlot door te kunnen werken.
Het is geen hogere wiskunde, maar wel een andere manier van werken dan met de muis en het toetsenbord.
En net als bij het autorijden is het lastig te voorspellen wie er goed zal zijn in het combineren van die verschillende taken.
Einddoel
Het einddoel is voor elke cursist ook verschillend. Wil je alleen snelheidswinst ten opzichte van typen? Dat is relatief gemakkelijk te bereiken met spraakherkenning. Maar wil – of moet – je de computer helemaal handenvrij besturen, dan moet je ook meer leren. Hoe je met spraakherkenning bijvoorbeeld een document opslaat in een specifieke map op je computer, is niet in 2 minuten uit te leggen.
Ook doet niet iedereen hetzelfde werk op de computer. Misschien werk je vooral in Microsoft Word en Outlook. Handig als je met spraakherkenning aan de slag gaat, want die programma’s worden goed ondersteund in Dragon. Maar als je een bedrijfsapplicatie met Dragon wilt bedienen, dan is er misschien maatwerk nodig en meer uitleg door mij om je daarmee op gang te helpen.
Hoe meer handelingen je met spraakherkenning op de computer wilt leren uitvoeren en hoe meer verschillende programma’s je gebruikt, des te langer duurt het leerproces.
Motivatie
Als je gemotiveerd bent en je investeert tijd in het uitzoeken van de vragen waar je tegenaan loopt, leer je het uiteindelijk sneller. Als je elke dag tijd besteedt aan het werken met Dragon, heb je het sneller onder de knie dan wanneer je maar af en toe oefent.
Dus hoe lang duurt het nou, Janneke?
OK, ik waag me aan een voorspelling, maar ik moet echt benadrukken dat ik geen garanties geef.
Als je…
- een redelijk handige computergebruiker bent en…
- je bent gemotiveerd om zelf op speurtocht te gaan en…
- je trekt er echt even tijd voor uit om te oefenen en…
- je zoekt informatie op in de help van Dragon als je iets niet voor elkaar krijgt, dan…
kun je na een dag eenvoudige teksten dicteren, je kunt Dragon een nieuw woord leren en menu’s en knoppen aanklikken met je stem.
En als ik het zelf niet voor elkaar krijg?
Als het je niet lukt om effectief met Dragon aan de slag te gaan, dan betekent dat niet dat je het niet kunt (en het betekent ook niet dat Dragon niet werkt). Er kan van alles aan de hand zijn waardoor het stroef loopt. Dragon is een programma dat veel van je computer vraagt qua rekenkracht. Je hebt een goeie microfoon nodig en je gaat op een andere manier tekst invoeren en de pc bedienen. Dat is geen kleinigheid. Met deskundig advies en begeleiding kun je gegarandeerd verder komen dan in je eentje.
De snelste weg: cursus
De snelste manier om met Dragon te leren werken is het volgen van een cursus. Investeer bijvoorbeeld een aantal uren in het volgen van de basiscursus op de Spraakherkenningsacademie en dat verdient zich binnen de kortste keren terug in tijd. Bovendien kun je op het forum van de academie altijd terecht met je vragen, dus dat bespaart ook veel tijd.
Houd je niet zo van zelfstudie, of heb je intensievere begeleiding nodig, dan kom ik graag op je werkplek om je op gang te helpen met Dragon of om je kennis te verdiepen. Je kunt natuurlijk ook bij mij in Nijmegen langskomen.