Laatst kreeg ik een telefoontje van een klant. Hij had dringend een nieuwe microfoon nodig.
Wat was het geval? De microfoon die hij van zijn werkgever had gekregen werkte niet meer en hij zat al een week te typen. Met als gevolg dat hij toenemende pijnklachten had.
In dit geval moest de microfoon door het bedrijf besteld worden en dat was ingewikkeld en tijdrovend. Niet zozeer omdat het moeilijk is om een microfoon te bestellen, maar omdat de interne processen binnen grote organisaties niet berekend zijn op de individuele spraakherkenningsgebruiker. Er moet een inkooporder aangemaakt worden en vaak wordt er alleen maar met specifieke leveranciers zaken gedaan. Die hebben niet altijd een microfoon op voorraad die geschikt is voor Dragon.
Kortom, het was een heel gedoe en ondertussen was de betrokken werknemer een stuk minder productief. Bovendien kreeg hij steeds meer klachten aan zijn armen.
Uiteindelijk kreeg hij zijn nieuwe microfoon
Maar het duurde wel twee weken voordat hij die in huis had. Hij is er nu blij mee, maar het had allemaal een stuk vlotter en pijnloze kunnen gaan.
Mijn advies is altijd om te zorgen dat je een reservemicrofoon in huis hebt. Als deze klant een extra microfoon had gehad, was het geen sprake geweest van
- onnodige pijn en ongemak, op het werk en thuis
- productiviteitsverlies
- organisatorisch kunst- en vliegwerk om het normale inkoopproces te omzeilen of te versnellen
- tijdsverlies van betrokkene, zijn manager en inkoopafdeling om bovengenoemd kunst- en vliegwerk uit te voeren
- frustratie en irritatie bij diverse partijen
Zeker voor een groter bedrijf of organisatie moet het makkelijk te regelen zijn om één of twee reservemicrofoons bij de computer supportafdeling te hebben liggen. Uiteindelijk spaart dat geld uit en het zorgt ervoor dat werknemers met een arbo-aanpassing zoals spraakherkenning gezond aan het werk kunnen blijven.
Maar zelfs als thuisgebruiker van Dragon – of als zelfstandig ondernemer – is het de moeite en het geld waard om een reserveheadset in huis te halen. Het is een essentieel onderdeel van het Dragon noodpakket.
Het hoeft niet duur te zijn
De microfoon die ik gebruik om dit blogbericht te schrijven heeft een lieve duit gekost. Eigenlijk heb ik hem aangeschaft om mijn video tutorials van goede geluidskwaliteit te voorzien. Maar hij werkt ook prima voor spraakherkenning.
Van dit model ga ik er echt geen twee aanschaffen. Veel te duur. Dus ik begrijp je als je zegt: “Maar Janneke, ik heb helemaal geen geld voor een reservemicrofoon!”
Natuurlijk heb ik, als leverancier, allerlei verschillende microfoons voor de spraakherkenning in huis. Dat zal bij jou niet het geval zijn.
Misschien heb jij nog een oud headsetje in huis dat je gebruikte voor Skype voordat je een echte microfoon voor de spraakherkenning kocht? Of misschien ben je begonnen met een bekabelde headset van Andrea of Jabra en heb je nu een luxe draadloze microfoon?
Je reserve microfoon hoeft niet zo perfect of comfortabel te zijn als de microfoon die je dagelijks gebruikt voor de spraakherkenning. Als hij het maar redelijk goed doet en als hem maar kunt vinden als je nodig hebt!
Wat je nu moet doen
Als jij iemand bent voor wie het Echt Heel Vervelend zou zijn als je microfoon opeens de geest gaf, dan moet je vooral vandaag nog de volgende stappen nemen.
- Zoek uit of je nog ergens een extra headset hebt waarmee je mogelijkerwijs met Dragon aan de slag zou kunnen.
- Heb je zelf geen reserve headset? Vraag eens even rond in je omgeving. Veel mensen hebben nog wel iets liggen dat ze zelf nooit meer zullen gebruiken. Soms werd het bijgeleverd bij de computer of zo iets dergelijks.
- Als je er inderdaad eentje kunt vinden: test de hem door een nieuw gebruikersprofiel te maken met deze microfoon of headset (via Profiel -> Nieuw gebruikersprofiel).
Het kost maar 5 minuten om een nieuw gebruikersprofiel te maken en in Word en aantal zinnen te dicteren om te kijken of hij voldoende goed werkt. - Eventueel schaf je een headset aan waarvan je zeker weet dat hij geschikt is voor Dragon. Bijvoorbeeld eentje uit de webshop.
- Doe de microfoon of headset in een doosje dat je duidelijk hebt gelabeld als Dragon Noodpakket (of verzin zelf iets creatiefs) en leg het ergens waar je het regelmatig ziet. Zodat je je ook nog herinnert dat je het hebt, mocht je huidige microfoon er opeens de brui aan geven.
Wat is dat nou eigenlijk, dat Dragon noodpakket?
Het Dragon noodpakket is een doos waarin je een aantal dingen verzamelt die je altijd bij de hand wilt hebben voor het geval er iets misgaat met je spraakherkenning.
Je reservemicrofoon is misschien wel het belangrijkste voorwerp dat in je Dragon noodpakket thuishoort.
Maar de microfoon is niet het enige dat stuk kan gaan, dus in een volgend blogbericht zal ik zeker terugkomen op het noodpakket en wat daar verder in moet.