Niemand geeft graag geld uit als het niet nodig is. Veel mensen hebben weinig idee van de power van Dragon en daarom krijg ik af en toe de volgende vraag…
“Waarom zou ik Dragon spraakherkenning kopen als ik in Google Documenten mijn teksten kan dicteren?”
Het klopt dat je in Google Docs kun dicteren. Met Dragon kan dat ook, maar het is wel een beetje appels met peren vergelijken. In mijn blogbericht van vandaag ga ik in op de belangrijkste verschillen tussen Google en Dragon spraakherkenning.
Spraakgestuurd typen van Google
De Nederlandse spraakherkenning binnen Google Docs heet ‘spraakgestuurd typen’ en je kunt alleen woorden laten opschrijven. Je denkt misschien: “Dat is precies wat ik wil, toch?”
Nee, toch niet! Want Google Docs schrijft écht alleen woorden en dat betekent dat als je een vraagteken (?) wilt dicteren, het programma braaf het woord ‘vraagteken’ schrijft. Google Docs kan dus geen leestekens als leestekens opschrijven. Ook naar een nieuwe regel gaan of wat tekst verwijderen kan niet met een stemopdracht.
Met Dragon kun je gemakkelijk en intuïtief je hele tekst met je stem maken. Dragon herkent moeiteloos leestekens en daarnaast ook logische opdrachten zoals ‘nieuwe regel’ en ‘wis de laatste twee woorden’.
Ik denk dat onderstaande video de verschillen perfect weergeeft.
ARVE Error: The [[arve]] shortcode needs one of this attributes av1mp4, mp4, m4v, webm, ogv, urlJe eigen woorden
Wil je in Google Docs alleen teksten dicteren over algemene onderwerpen, dan zullen de meeste woorden wel goed herkend worden. De spraakherkenning van Google kent behoorlijk veel woorden.
Zodra je minder gangbare woorden gebruikt, heb je wél een probleem. Google herkent ze waarschijnlijk niet.
Nou zal je mij niet horen zeggen dat het bij Dragon allemaal in één keer perfect herkend wordt. Dat is jammer genoeg niet zo. Maar de grote kracht van Dragon is dat je het programma zo ongeveer alle woorden kunt leren. Dat betekent dat Dragon binnen de kortste keren jouw naam of bedrijfsnaam kent. Ook een afkorting wordt in Dragon vaak meteen goed herkend en anders leer je het hem in een handomdraai.
Dragon kan véél meer dan typen
Je kunt met Dragon nagenoeg je hele computer spraakgestuurd bedienen. Zo kun je gemakkelijk programma’s openen, wisselen tussen vensters, je document opmaken en menu’s bedienen. Dit is maar een greep uit de mogelijkheden.
En als dat nog niet genoeg is, kun je in Dragon Professional Individual je eigen spraakopdrachten toevoegen. Als er dus iets is dat Dragon uit zichzelf niet kan, dan kun je dat vaak met een zelf toegevoegd spraakcommando oplossen.
Toegegeven, aardappels schillen en de tuin schoffelen doet Dragon niet. Maar verder doet ‘ie haast alles!
Privacy
De woorden die je inspreekt in Google Docs worden niet op je eigen computer omgezet in getypte tekst. Die omzetting gebeurt op de servers van Google. Dat betekent dat alles wat jij dicteert bij Google binnenkomt. Werk je met gevoelige of persoonlijke informatie? Dan moet je je afvragen of dat een goed idee is.
Met Dragon Professional Individual of Group (en eerdere NaturallySpeaking versies) kun je ervoor kiezen om geen data met de fabrikant uit te wisselen. Al jouw dictaat blijft dus netjes privé.
Is dicteren in Google Docs dan helemaal flut?
Nee, zo ver wil ik niet gaan. Er kunnen best redenen zijn om het te gebruiken.
- Heb je geen budget om iets aan te schaffen? ‘Iets is beter dan niets’; ga lekker aan de slag met Google.
- Is jouw computer te oud om met Dragon te kunnen werken? Bij Google Docs hoeft je PC niet te rekenen, want dat gebeurt op de server van Google.
Conclusie: Dragon is wél de beste optie
Als je serieus wilt dicteren heb je niet voldoende aan het spraakgestuurd typen van Google Docs. Dan heb je echt Dragon nodig. En dat geldt zeker als je met spraakopdrachten de computer wilt besturen. Dan kun je niet om Dragon heen. Alleen met Dragon kun je je toetsenbord en muis efficiënt vervangen door je stem.
Is Dragon iets voor jou?
Neem contact op voor een GRATIS en VRIJBLIJVEND advies.
Mail me, of bel 024-2600600
Ik werk met Office 365 ProPlus.
Kan dat gecombineerd worden met Dragon Spraakherkenning (Nederlands)?
Jammer genoeg is het nooit helemaal te garanderen.
Normaliter werkt Dragon goed met 100% lokaal (dus op de harde schijf) geïnstalleerde Office versies. Als we ervan uitgaan dat Dragon en Office dus op dezelfde harde schijf geïnstalleerd staan.
Vaak gaat het mis als Office (deels) ‘in de cloud’ of online draait. Het lastige tegenwoordig is dat er continue updates voor Office uitkomen en dat Office op veel verschillende manieren aan eindgebruikers wordt aangeboden.
In principe ga ik ervan uit dat – mits Office en Dragon allebei op dezelfde PC geïnstalleerd staan – e.e.a. wel zal werken.