Dit blogbericht is getikt. Niet van Lotje getikt, maar met het toetsenbord; getypt, dus.
Wat?!? Doe je zelf niet meer aan spraakherkenning, Janneke? Jawel hoor, echt waar! Behalve soms.
Zoals wanneer ik keelpijn heb…
Vandaag inspireert een onzichtbaar, maar venijnig virus mij tot het handmatig typen van dit blogbericht.
Verkouden
Het is een vraag die ik met regelmaat krijg: “Wat nou als ik verkouden word? Kan ik dan nog met spraakherkenning werken?”
Het zal misschien wel lukken. Tenzij je echt heel hees bent, of een heel erg verstopte neus hebt. Maar je zult beslist minder goede herkenningsresultaten hebben. En het is vaak erg onaangenaam – of ronduit pijnlijk – om hardop te spreken met keelpijn. Persoonlijk vraag ik me dan ook af of het wel verstandig is om stug door te zetten met spraakherkenning als het onprettig of pijnlijk aanvoelt.
Verzwikte stembanden
Stel, je verzwikt je enkel. Misschien is het niet eens heel erg, maar dan ben je toch even een paar dagen voorzichtig. De geplande boswandeling stel je nog even uit en als je een dag op een beurs moet staan, dan zoek je een hoge kruk op. Zo kun je de zere enkel regelmatig even rust geven. En dat is verstandig, want daarmee geef je je enkel de gelegenheid om te genezen. Blijf je doorlopen en doe je alsof er niks aan de hand is, dan loop je het risico dat je er langer last van hebt of misschien zelfs dat je de blessure erger maakt.
Voor mij is het belangrijk dat mijn stem in goede conditie is. Zonder goed werkende stem loop ik vast in mijn bedrijf. Zowel voor het werken met spraakherkenning als voor het geven van de trainingen aan mijn cliënten heb ik mijn stem hard nodig. Op het moment dat mijn stem ‘ziek’ is, stel ik me dan altijd maar voor alsof ik verzwikte stembanden heb. Een overbelasting van mijn stem is het laatste dat ik kan gebruiken, dus ik doe het voorzichtiger aan. Ik kan niet zeggen dat ik zeker weet dat er extra risico’s zitten aan het extra belasten van je stem bij verkoudheid, maar ik neem het zeker voor het onzekere.
Situaties waarin ik veel moet spreken vermijd ik en ik probeer het gebruik van Dragon te minderen, totdat het weer beter gaat. OK, als ik naar een klant moet en ik ben niet te ziek om te gaan, dan laat ik de klant natuurlijk niet in de kou staan. Maar ik ben normaliter best spraakzaam en dat draai ik dan wel een flink tandje terug.
Verder drink ik veel water en sabbel ik lustig op keelpastilles en probeer ik goed op mezelf te passen totdat het weer over is.
Als disclaimer vermeld ik er nog maar even bij dat ik geen arts ben en niet gekwalificeerd ben om adviezen over stemgebruik of het behandelen van verkoudheid te geven.
Gebruikersprofiel niet opslaan
Natuurlijk zijn de omstandigheden er niet altijd naar dat je je stembanden volstrekt rust kunt geven. Het kan best zijn dat je toch echt aan de slag moet met de spraakherkenning.
Omdat je stem bij verkoudheid altijd anders klinkt dan normaal, is het slim om daarmee rekening te houden bij het gebruik van Dragon.
Standaard slaat Dragon tegenwoordig de gegevens van je spraakherkenning automatisch op als je het programma afsluit. Dat is niet handig als je stem niet klinkt zoals normaal. Je kunt (in Dragon versies tot en met v14) de instelling daarvoor wijzigen via de Dragon-balk: Extra -> Opties -> Overige instellingen -> Wijzigingen aan profiel automatisch opslaan. Als je het vinkje daar weghaalt krijg je bij het afsluiten van Dragon de vraag of je de profiel wilt opslaan. Als je verkouden bent doe je dat dus liever niet.
Versie 15 heeft helaas de optie niet meer om zelf te bepalen of je je gebruikersprofiel wilt opslaan of niet. Je kunt in versie 15 natuurlijk wel een extra profiel aanmaken met de naam ‘verkouden’. Eventueel kun je je eigen woordenschat uit je gangbare profiel exporteren en in het nieuwe ‘verkouden’ profiel importeren. Dan heb je toch al je eigen woorden bij de hand. Je kunt het gemakkelijk doen via het menu Lexicon -> Lijst met toegevoegde woorden en woordgroepen exporteren/Lijst met woorden en woordgroepen importeren.
Wat doe jij als je verkouden bent? Wel of niet werken met Dragon?
Ik ben er echt benieuwd naar, dus schrijf het vooral in de reacties hieronder. Ook als je misschien nuttige tips hebt.