Op dit moment (november 2016) is Dragon 14 al een aantal maanden beschikbaar. Hieronder geef ik een overzicht van vermeldenswaardigheden hierover.
Naamgeving
Inhoudelijk misschien niet zo interessant, maar de naam van de software is veranderd: de nieuwe versies die uitgekomen zijn heten Dragon Professional Individual en Dragon Professional Group. Het woord “NaturallySpeaking” vinden we hier niet meer in terug. Ook het versienummer is niet meteen duidelijk, maar het gaat hier over Dragon 14.
Versies
Wat ook opvalt is dat er geen Home en Premium versies van Dragon 14 zijn uitgekomen. Tot op heden is versie 13 nog verkrijgbaar in Home en Premium. Professional 13 is niet meer verkrijgbaar. De verwachting is dat alle ‘lagere’ versies uiteindelijk niet meer verkocht zullen worden en dat de Professional versie de enige variant is die overblijft.
De huidige versies zijn Dragon Professional Individual en Dragon Professional Group
Het grote verschil tussen Dragon Professional Individual en Dragon Professional Group is de markt waarvoor ze bedoeld zijn:
Professional Individual is verkrijgbaar als download en als box met dvd en is bedoeld voor één individuele gebruiker. Je hebt de mogelijkheden die versie 13 Professional had, behalve de netwerk- en beheermogelijkheden. Een headset wordt, ook bij de box, niet meer meegeleverd. Tenzij je de Wireless variant koopt, waar een bluetooth microfoon bij geleverd wordt.
- Professional Group is alleen verkrijgbaar als licentie download en is meer gericht op installatie binnen een organisatie. Deze versie bevat netwerkbeheermogelijkheden en de mogelijkheid om de software op een Windows server of Citrix omgeving te installeren. Je kunt aanvullende licenties kopen en een maintenancecontract. Je kunt een enkele licentie komen en vanaf vijf licenties geldt een staffelkorting. Aardig is dat je met het maintenancecontract een jaarlijks bedrag betaalt, waardoor je recht houdt om elke keer de nieuwste versie te ontvangen.
- Alleen van de Professional Group is een ‘Educational’ licentie verkrijgbaar. Die is voor de individuele student of medewerker wel iets goedkoper dan de volledige prijs, maar zo aantrekkelijk als eerdere versies voor studenten is het helaas niet meer.
Wat zit er niet in Dragon 14?
Aangezien verbeterde herkenning altijd een hot item is bij nieuwe versies, val ik maar met de deur in huis.
- Geen verbeterde herkenning.
Wat zit er wel in Dragon 14?
- Ondersteuning van Windows 10. Dragon 14 biedt ondersteuning voor Windows 10. Zelf gebruik ik alleen de bureaubladomgeving en bureaublad apps, omdat dit nog altijd het beste aansluit bij het werken met spraakherkenning. De mogelijkheden binnen andere apps ken ik onvoldoende om op de verbeteringen commentaar te kunnen geven.
- Ondersteuning voor Office 2016
- Verbeterd dicteervenster: De interface is verbeterd; het ziet er rustiger uit. Verder kun je in versie 14 ervoor kiezen om in sommige applicaties het dicteervenster wel automatisch te laten verschijnen zodra je begint te dicteren. In andere applicaties kun je dit uitschakelen. Op deze manier kun je voorkomen dat je elke keer met het dicteervenster geconfronteerd wordt als je het niet nodig hebt, terwijl je toch profiteert van het automatisch verschijnen als je dat wel wilt.
- Bij het maken van een gebruikersprofiel worden er minder vragen gesteld. Je hebt nu nog sneller een gebruikersprofiel aangemaakt.
- De Dragon-zijbalk is vervangen door het Dragon Helpcentrum. Verder krijg je een paar tips welke opdrachten op dat moment beschikbaar zijn als je zegt “Wat kan ik zeggen?”; persoonlijk vind ik dit minder behulpzaam. In het algemeen is het Dragon Helpcentrum wel overzichtelijk te noemen in deze versie.
- Autotekst opdrachten. De mogelijkheid om een Tekst en Afbeeldingen opdracht toe te voegen is toegankelijker geworden doordat je direct vanuit het Extra menu een autotekst opdracht kunt toevoegen.
- Persoonlijke opdrachten beheren. Je kunt direct vanuit het Extra menu het dialoogvenster voor het beheren van je persoonlijke opdrachten openen. Dit is met name praktisch als je niet erg veel zelfgemaakte opdrachten hebt. Heb je tientallen opdrachten, dan is het helaas (mijns inziens) niet overzichtelijk genoeg opgebouwd. Heb je maar een paar opdrachten, dan is dit super handig en echt veel gebruikersvriendelijker dan de eerdere indeling. Overigens kun je nog steeds op de oude manier bij de opdrachten komen via het Opdrachtencentrum.
- Automatisch opslaan van gebruikersprofiel. De standaard instelling is in versie 14 zodanig dat je gebruikersprofielen vanzelf wordt opgeslagen als je het programma afsluit.
-
Verbeteringen bij gebruik van touchscreen. De Dragon-balk is geoptimaliseerd voor gebruik met touchscreen https://impotenzastop.it/. Ik heb hier verder geen ervaring mee.
- Transcriptie van opnames. De herkenning is verbeterd bij het transcriberen van opnames door Dragon. Je hoeft ook nog maar 60 seconden voorgelezen tekst aan te leveren voor Dragon om een voorbeeld van je stem te geven. Wel moet je nog steeds voor elke spreker een eigen gebruikersprofiel maken.
Upgraden of niet?
De hamvraag voor veel mensen is natuurlijk altijd: moet ik upgraden of niet?
En het antwoord is zoals meestal: Het hangt ervan af. Ik adviseer je graag! Vaste klanten weten dat ik er niet van houd je iets aan te praten wat je niet kunt gebruiken. Aarzel niet me even te mailen met vermelding van je huidige versie of beter nog: bel me op 024-2600600.