
Groot Dictee 2016
Afgelopen weekend was het weer zover: het Groot Dictee werd uitgezonden.
Ondertussen is het bijna traditie dat ik probeer om dit dictee mee te dicteren met Dragon om te kijken hoe de spraakherkenning het er vanaf brengt. Allereerst dicteer ik de tekst van het dictee met een volledig nieuw gebruikersprofiel.
Na de eerste doorloop laat ik de tekst van het dictee door Dragon analyseren, zodat hij de nieuwe woorden kan leren. Daarna lees ik de tekst nogmaals voor. Het resultaat daarvan staat in het tweede deel van dit bericht.
Eerste doorloop
Omdat Dragon niet in staat is om woorden op te schrijven die niet in zijn lexicon staan, gaat er best veel mis. In het Groot Dictee worden immers bij voorkeur hele zeldzame woorden gebruikt. In tegenstelling tot mensen, kan het programma niet gokken wat de spelling is door goed te luisteren.
Dragon maakte dan ook een bovengemiddeld aantal fouten afgelopen zaterdag. De gemiddelde score was 18 fouten en 25 fouten onder de prominente Nederlanders. Dragon maakte 30 fouten. Ik zal hieronder een aantal aardige opnoemen:

Tijdens de uitzending dicteren met Dragon.
- kladderadatsch -> kladderaars
- krambamboeli -> kramp-Anbili
- protegeren -> protesteren
- hyperboreërs -> hyper-Boree is
- excavati -> ex-cavati
- dysthymie -> die stimuli
Een voorbeeld waar Dragon zelf een woord samenstelde uit twee woorden is ‘opiniepeiler’ dat door Dragon werd geschreven als ‘opiniepijler’.
Moeilijke woorden die Dragon in één keer correct opschreef waren bijvoorbeeld: gebakkelei, attaqueren, lingua franca, fotovoltaïsche en subcutaan.
Na het leren van de nieuwe woorden
Vervolgens heb ik Dragon de tekst van het dictee laten analyseren. Het programma heeft de onbekende woorden toegevoegd aan zijn lexicon en daarna heb ik het dictee opnieuw voorgelezen.
Het resultaat: nog maar 6 fouten in de hele tekst van 227 woorden.
Dat is een foutenpercentage van 2,6% en dat betekent dat Dragon dus 97,4% van de woorden in één keer goed opschreef.
Een van de fouten was aan mezelf te wijten (niet duidelijk genoeg gesproken) en een andere fout was een fout met een hoofdletter, die ik makkelijk had kunnen voorkomen. Op zich had Dragon het wordt wel goed verstaan. Daarnaast is het voor Dragon onmogelijk om het verschil te verstaan tussen een woord als “ei’s” en “eis”. Het blijven fouten, maar het is wel heel begrijpelijk dat dergelijke woorden misgaan.
Hieronder staat de dicteetekst met een markering van de woorden die Dragon nog fout deed. Dat geeft een indruk van hoe het herkenningspercentage kan zijn als de omstandigheden (microfoonkwaliteit, achtergrondgeluid etc.) goed zijn en Dragon bekend is met de woordenschat die je gebruikt.
De tekst van het dictee
Glossolalie
Geen kladderadatsch, maar wat een gebakkelei over het Engels als academische voertaal en de virulente impact ervan (daarvan) op de landstaal. Hier faalt elke conciliatie middels getoost met krambamboeli. Complicerende factor: de impardonnabele dociliteit van de Taalunie, toch gesubsidieerd om het Nederlands te protegeren, niet te abhorreren.
Men kan ook de hyperboreeërs op het perfide Albee om (Albion) ervan verdenken dat ze hun anorectische koloniale ambities willen revitaliseren door het idioom van de overzeese buren te infiltreren. Met anglicismen als boobytraps wordt alsnog een talig Angelsaksisch Gemenebest gecreëerd.
De vicedecaan van de bètafaculteit moge zonder restrictie voor verengelsing zijn, schrijver dezes is mordicus tegen. Als de Taalunie het Nederlands aan excavatie blootstelt, dan zal ik deze vijfde colonne attaqueren teneinde onze prachttaal voor dysthymie te behoeden.
De voorstanders bewieroken hypocriet deze internationalisering, onderwijl subcutaan blakend van commercialiteit. Het resultaat is hooguit een hybridisch Dunglish – glossolalie zonder zweem van religieuze extase.
Mijn gastheren zullen hierna wel een Groot dictee (Dictee) tot lingua franca geüpgraded steenkolenengels bestellen, riskerend dat tegenstanders van fossiele brandstoffen voor de Eerste Kamer komen demonstreren ten faveure van windturbines en fotovoltaïsche cellen.
Onze gevioleerde moerstaal kan nog kwaal is (qaly’s) winnen via een didactisch aan de hoogte (angehauchte) opiniepeiler die alle korte eis (ei’s) door lange wil remplaceren, daarmee zelf enigmatisch metamorfoserend tot stuttende pijler van een mening. Aldus kan ten langen leste de te steile helling naar een uitgebeende nationale stijl geslecht worden.
Eerdere jaargangen van het Groot Dictee met Dragon
- Groot Dictee 2014, met video
- Groot Dictee 2013, met video
- Groot Dictee 2011, met video