Ben je je eigen handschrift helemaal kwijt als je met spraakherkenning gaat werken?
Dat hoeft niet per se. Aan het eind van dit bericht kun je dat in 20 seconden video zien. 🙂
Voordat ik door RSI problemen kreeg met mijn armen schreef ik veel. En wel specifiek schreef ik brieven. Met de hand.
Zodra ik me op de middelbare school enigszins kon uitdrukken in de Engelse taal, sloot ik me aan bij International Pen Friends. Via die organisatie vond ik een penvriendin in Hong Kong. We schreven trouw totdat we allebei gingen studeren en we elkaar uit het oog verloren.
De tijd ging voorbij en ik bleef met andere penvrienden ouderwets handgeschreven brieven uitwisselen.
Toen ik Repetitive Strain Injury klachten kreeg lukte het me niet meer om met de hand een brief te schrijven. Ontzettend jammer.
Dat mijn handschrift grotendeels verdween is echt wel klein leed in vergelijking tot andere dingen die niet meer lukten, zoals mijn carrière in de ICT en het spelen van een muziekinstrument. En natuurlijk was ik diep dankbaar voor de spraakherkenningssoftware die het mogelijk maakte dat ik überhaupt nog briefwisselingen kon onderhouden.
Toch vond ik het altijd jammer dat mijn persoonlijke brieven er zo onpersoonlijk uitzagen.
Lettertype Janneke.ttf 🙂
Een jaar of vijftien geleden deed ik een leuke ontdekking. Ik vond een bedrijf waar je van je eigen handschrift een font kon laten maken. Het was een beetje gedoe en ik moest het hele alfabet schrijven als voorbeeld maar ik stuurde scans van mijn alfabet in en kreeg mijn eigen ‘font’.
Het uiteindelijke resultaat zag er helemaal niet slecht uit en het was goed herkenbaar als mijn handschrift. Menig brief werd met lettertype ‘Janneke’ geprint. Totdat ik een andere computer kocht en vergat het lettertype naar mijn nieuwe computer mee te nemen… Suf van mij.
Laatst kwam ik erachter dat het aanstaande donderdag ‘National Handwriting Day’ is in de Verenigde Staten. Als liefhebber van handgeschreven brieven spreekt zo’n thema me zeker aan, maar ik kreeg ook spontaan een klein beetje weemoed dat het schrijven me nu zo lastig afgaat.
En toen herinnerde ik me mijn avonturen met het maken van mijn eigen lettertype. En dat het dus wél mogelijk is om in je eigen handschrift documenten te maken als je je eigen persoonlijke lettertype ontwerpt.
Hoe je een lettertype maakt van je eigen handschrift
Tegenwoordig kun je voor het maken van je eigen lettertype terecht op de Engelstalige website calligraphr.com.
Zelf heb er even mee geëxperimenteerd en het is het zelfde principe als wat ik al die jaren geleden deed: Je schrijft alle letters van het alfabet in hoofdletters en kleine letters. En de leestekens en nummers etc.
Die vellen scan je in en upload je naar de website. En tegenwoordig heb je geen scanner meer nodig: een foto met je mobiel werkt ook.
NB: Kun je helemaal niet (meer) schrijven, dan is dit jammer genoeg geen optie. Tenzij je iemand kan vinden die op de één of andere manier uit oude documenten je handschrift kan nabootsen op de rastervellen.
Kun je nog wel schrijven, maar niet zo lang achtereen? Dan kun je stukje bij beetje het vel met voorbeeldletters vullen. Dat hoeft per slot van rekening niet in één marathonsessie afgemaakt te worden.
Calligraphr.com heeft een gratis optie, maar die lijkt me te beperkt. Dan heb je er misschien niet alle nummers en leestekens bij. En een lettertype zonder bijpassende nummers en leestekens is serieus flut, naar mijn mening. Voor $8 kun je een maand lang van hun uitgebreide opties gebruikmaken.
Om te testen heb ik dat gedaan en ik heb het onderstaande (zie video) als resultaat na 2 uur… fröbelen. Dus het invullen van de letters, cijfers en leestekens en het editen van enkele van de letters.
Omdat ik een cursief handschrift heb, is het lastiger. In de video kun je zien dat ik niet alle letters even schuin geschreven heb; sommige letters staan rechter op dan andere. Dat ziet er raar uit. Ook had ik niet alle letters even groot en netjes op de regel geschreven, maar dat kun je achteraf gelukkig aanpassen.
Mijn voorlopige resultaat ziet er zo uit (en je kunt horen dat ik verkouden ben).
Nadeel van dit crea-bea gebeuren: Heb je veel last van je handen, dan is het misschien niet zo’n verstandig project, tenzij iemand je kan helpen.
Maar ik moet zeggen dat ik het erg leuk vond om ermee te stoeien en zoals eerder gezegd, het hoeft niet allemaal in één keer af. Ik denk dat ik de letters nog een keer wat zorgvuldiger ga invullen. Je kunt ook meerdere varianten van dezelfde letters uploaden, zodat je een natuurlijker handschrift effect krijgt met wat variatie erin.
Goh, wat herkenbaar Janneke,
Wat leuk dat je dit hebt uitgeprobeerd. Ik sla ‘m op, leuk projectje voor betere belastbaarheid-tijden 🙂
groetjes Mascha
Dat de betere belastbaarheid-tijden maar snel mogen aanbreken. En dan hoop ik dat je je handschrift met ons deelt! Ik ben zo benieuwd wat anderen ervan bakken!
Ik heb iemand gevonden die misschien ”op de één of andere manier uit oude documenten mijn handschrift kan nabootsen op het rastervel.” Als het zover is, zal ik het resultaat dan laten zien?
Ha Nicole,
Ja! Ik ben heel erg benieuwd. Ook hoe jullie dat dan voor elkaar krijgen.
Houd ons vooral op de hoogte.
Janneke
Wat ontzettend geinig dat dit mogelijk is. Dat wil ik ook wel proberen! Helaas moet ik wachten totdat ik echt wat meer tijd heb, maar dan laat ik je zeker weten hoe het gegaan is.
Ik ben benieuwd!