Dicteren in Word: is Office dicteren net zo goed als Dragon?

Blog - Word dicteren net zo goed als Dragon

Office dicterenHet is inmiddels alweer een tijdje geleden dat Microsoft Office het dicteren in het Nederlands als ‘preview’ taal beschikbaar maakte.

‘Preview’ betekent dat niet alle uiteindelijke functionaliteit beschikbaar is.

Toch kun je al aardig werken met de dicteerfunctie in Office. Dat is dus reden genoeg om deze feature eens onder de loep te nemen en te vergelijken met Dragon. Ik kijk dus alléén naar het eenvoudige dicteren en wat daar direct mee te maken heeft.

Het mag duidelijk zijn dat Dragon qua mogelijkheden torenhoog uitsteekt boven de in Office ingebouwde dicteermogelijkheid. Ook voor wat betreft het dicteren, want in Dragon kun je de woordenschat naar hartelust uitbreiden en kun je instellen hoe woorden zich 'gedragen' in de context. Je kunt met Dragon de computer grotendeels handenvrij besturen en je kunt dicteren in allerlei programma's.

Als we stellen dat Office dicteren een aardappelschilmesje is, dan is Dragon een compleet ingerichte keuken! Maar in dit blogbericht wil ik naar voren laten komen dat aardappelschilmesjes ook héél handig kunnen zijn 😀

De review... Microsoft Office vergeleken met Dragon

Onder de video staat een tabel waarin ik wat pluspunten en minpunten heb verzameld. In de video bekijk ik aantal punten uit die vergelijkingstabel.

  Office Dragon Opmerking
Microfoon bedienen met muis Eenvoudigweg op het microfoon icoontje klikken. Werkt bij beide hetzelfde.
Microfoon bedienen met toets ✅✅ In Office alleen met vaste toetsencombinatie. Bovendien wil de mic alleen áán en niet meer uit. In Dragon werkt het feilloos met een enkele zelf te kiezen toetsaanslag.
Herkenning van bekende woorden ✅✅ ✅✅ Dat lijkt in Office echt prima te gaan. Dragon heeft ook prima herkenning.
Correct hoofdlettergebruik ✅✅ Office zet regelmatig zomaar hoofdletters midden in de zin. Namen zijn vaak niet met hoofdletters terwijl dat wel zou moeten. Bij Dragon gaat dat veel beter.
Herkenning van leestekens ✅✅ Office kent maar beperkt aantal leestekens en ze worden niet altijd goed herkend. Dragon kan alle leestekens zonder problemen opschrijven.
Nieuwe woorden toevoegen ❌❌ ✅✅ Office dicteerfunctie heeft geen mogelijkheid om nieuwe woorden te leren. Bij Dragon is daar een hele krachtige functionaliteit voor.
Tekst opmaken met de stem (vet, onderstreept enzo) ❌❌ ✅✅ Office heeft geen spraakopdrachten. Met Dragon kun je heel erg veel snel en handenvrij voor elkaar krijgen.
Woorden wissen met je stem  ❌❌ ✅✅ Office heeft geen spraakopdrachten. Dragon kan losse woorden, frases, zinnen en alinea's wissen.
Herkenning van valuta/bedragen  ✅ ✅✅ Office kan bedragen goed weergeven. Dragon heeft een instelling waardoor je een goede weergave krijgt ook al aarzel je heel even bij het dicteren van het bedrag. Nog beter, dus.
Herkenning van  tijdstippen ✅✅ Office maakt de tijdstippen helemaal niet op als tijdstip. Bij Dragon gaat dat veel beter.
Privacy ❌✅ ✅✅ Het dictaat in Office wordt door de servers van Microsoft verwerkt. Het dictaat en de uitgewerkte tekst worden daar niet opgeslagen. Dragon verwerkt alle gegevens op de eigen computer. Er gaat niks naar de fabrikant, tenzij je dat zelf aangeeft.
Systeemeisen voor de computer ✅✅ ❌✅ Dictaat via Office wordt op de servers van Microsoft verwerkt en komt dus niet ten laste van je eigen computer. Dragon draait volledig op de eigen computer. Dat gaat doorgaans prima op een moderne computer, maar vraagt behoorlijk veel van het systeem.
Prijs ✅✅ Office dicteren is inbegrepen bij je Office abonnement. Geen extra kosten. Helaas is Dragon fors geprijsd.  Het programma is het geld meer dan waard, maar dat is toch een stevig minpunt.

Er is nog veel meer te zeggen over de verschillen tussen Dragon en Office dicteren. Maar een aantal belangrijke punten is hierboven wel genoemd.

Wat is de beste keuze?

Dat blijft de hamvraag. En het is er natuurlijk eentje die ik niet kan beantwoorden. Laat ik wat mogelijke scenario's op een rijtje zetten.

Ingebouwde Office dicteerfunctie

  • Als je krap bij kas zit, dat ligt dicteren in Word met de Microsoft spraakherkenning voor de hand. Je hebt het letterlijk al op je computer staan als je Office 365 gebruikt.
  • Vind je dicteren wel leuk of handig, maar is het niet echt belangrijk voor je? Vind je het geen punt om vaak nog wat met de hand aan te passen? Dan voldoet de Office dicteerfunctie misschien prima voor jou.
  • Werk je op een Mac? Dan kun je Dragon niet installeren en is het tof dat je in Office kunt werken met de ingebouwde dicteerfunctie.

Dragon Professional Individual of Group

  • Dicteer je heel veel en gebruik je regelmatig vakjargon of eigennamen? Dan zul je binnen de kortste keren gefrustreerd zijn over de beperking van de ingebouwde dicteerfunctie in Office. Dragon is dan de betere keus.
  • Wil je ook met je stem je teksten kunnen aanpassen? Wil je spraakcommando's gebruiken, zodat je de muis minder nodig hebt? Ook dan kies je beter voor Dragon.
  • Is privacy superbelangrijk voor je werk? Wil je niet dat je tekst door een server van Microsoft wordt uitgewerkt? Dan is Dragon je enige keus.

Heb jij het dicteren in Microsoft Office al eens geprobeerd?

Laat me in de reacties eens weten hoe je het vond. Ik ben heel benieuwd!

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!