Niet zo’n sexy onderwerp misschien: een betere thuiswerkplek. Maar in deze tijden van coronavirus wel heel relevant.
Voor af en toe een dagje thuiswerken voldoet de keukentafel misschien wel of zelfs de laptop op schoot. Maar als je dag in dag uit op zo’n manier werkt, levert dat waarschijnlijk toch problemen op.
Natuurlijk kun je een hoop typwerk en muiswerk vermijden als je met spraakherkenning werkt. En misschien heb je nu wel extra tijd om je te verdiepen in het werken met Dragon. In dat geval kun je natuurlijk altijd bij mij terecht voor een 100% online cursus of training en ondersteuning.
Maar misschien is dat wel helemaal niet aan de orde en zoek je toch naar de meest ergonomische oplossing voor jouw thuiswerkplek.
Vandaar dat ik je een paar gratis tips wil meegeven die je kunnen helpen om problemen zoals nekklachten, RSI of rugpijn te voorkomen.
Gratis tips voor een betere thuiswerkplek
1. Je zithoogte
Is de keukentafel eigenlijk te hoog, zodat je steeds je armen omhoog moet houden als je aan het typen bent?
Kijk dan of je met een stevig kussen zelf iets hoger kunt gaan zitten. Zelf neem ik af en toe mijn toevlucht tot twee tuinstoelenkussens boven op mekaar.
En overweeg eens of het mogelijk is om je bureaustoel van kantoor op te halen. Dan kun je in elk geval thuis fatsoenlijk zitten.
Bonus tip: leg een stuk karton o.i.d. op de vloer om te voorkomen dat je stoel de vloerbedekking beschadigt…
2. Een apart beeldscherm voor laptoppers
Als je dan toch even op kantoor bent om je stoel te halen, misschien heb je ook wel een beeldscherm daar dat je kunt meenemen naar huis. Want als je op een laptop werkt, dan is dat helemaal niet ideaal: op een laptop zitten het toetsenbord en het scherm zo dicht bij elkaar dat je noodgedwongen in elkaar gedoken zit te werken.
Denk er dan vervolgens ook aan om de monitor hoog genoeg te zetten. Een stapel boeken doet wonderen.
Heb je geen extra beeldscherm? Dat kun je de laptop misschien af en toe eens op een stevige doos zetten zodat je staand en zittend werk kunt afwisselen.
3. Pauzesoftware op je computer
Pauzesoftware waarschuwt je regelmatig dat je even moet stoppen met je beeldschermwerk. Zo voorkom je dat je zo lang doorwerkt dat je klachten krijgt.
Mocht je geen pauzesoftware op je computer geïnstalleerd hebben staan, dan kun je gewoon de eierenwekker zetten. Want regelmatig pauzeren en even rondlopen en stretchen zorgt ervoor dat je het langer vol kunt houden zonder pijnlijke nek of armen.
Werk je vanaf je eigen computer en wil je gratis pauzesoftware installeren dan kun je kijken op deze pagina van de RSI-vereniging of daar wat iets voor je tussenzit.
4. Los toetsenbord en muis
Als je een losse muis en toetsenbord kunt organiseren dan kun je je laptop op de stapel boeken zetten en de muis en toetsenbord op het tafeloppervlak. Dan hoef je in elk geval je nek niet zo diep te buigen om te kijken.
En voordat je nou besluit dat dit geen optie is omdat je geen extra muis en toetsenbord hebt… Kijk eens op zolder, of op je kantoorwerkplek.
5. Vraag het aan je omgeving
Misschien hebben vrienden, familie of buren anders wel een prima toetsenbord of muis die je best een tijdje mag lenen. In deze tijd begrijpt iedereen dat we creatieve oplossingen zoeken en de meeste mensen zijn blij als ze iemand kunnen helpen.
Natuurlijk is het wel belangrijk om eventueel geleende spullen goed schoon te maken voordat je er met je blote handen aanzit.