Er zijn veel mensen die met spraakherkenning werken omdat ze het handiger vinden dan typen. Geldt dat voor jou? Dan werk je waarschijnlijk gewoon met toetsenbord en muis, maar als je een lange tekst moeten maken zet je de microfoon aan. Vervolgens kun je je tekst dicteren en hoef je niet zoveel te typen. Sneltoetsen zijn vaak even snel of sneller dan de muis, maar voor jou is het gebruik van de muis niet bezwaarlijk. misschien vind je het onderstaande dan ook wat minder interessant.
Dit bericht is namelijk vooral voor de grote groep mensen die moeite hebben met het bedienen van de muis. Als jij in déze categorie valt, dan heb je vast en zeker iets aan deze tips. Het klikken met de muis kun je namelijk in veel situaties vermijden of verminderen. Hoe dan?
Sneltoetsen
Gebruik jij sneltoetsen? Of misschien heb je geen idee waar het over gaat. Sneltoetsen zijn toetsen(combinaties) waarmee je handelingen kunt uitvoeren op je computer zonder dat je de muis nodig hebt. Lees een korte definitie en uitleg op Wikipedia.
Veel mensen kennen wel de toetsencombinatie Control+C om een geselecteerd woord te kopiëren en dan Control+V om te plakken. Je kunt ook Windowstoets+D gebruiken om alle openstaande vensters te minimaliseren. En Alt+F4 om een venster te sluiten. Voor veel mensen is dat een betere optie dan met de muis naar het kleine kruisje rechtsboven in het venster te gaan en daar te klikken.
Er zijn ontzettend veel sneltoetsen in Windows en Office, en bijna in elke andere applicatie. Een programma als AltMOUSE kan je helpen om handig te worden met sneltoetsen. Ik heb het zelf nooit gebruikt, maar als je bijvoorbeeld met de muis naar het kruisje gaat om een venster te sluiten, vertelt AltMOUSE je dat je ook op de sneltoets Alt+F4 kunt drukken. Zo leer je de sneltoetsen zonder steeds op een lijstje te hoeven kijken.
En dan denk je nu misschien: “Ja maar, ik werk met ….software xyz… en daar zijn geen sneltoetsen voor.” Dat zou inderdaad zo kunnen zijn, maar weet je het echt zeker? Als je de Help van het betreffende programma opent en je zoekt op “sneltoetsen” of bij Engelstalige programma’s op “keyboard shortcuts” of “hotkeys”, vind je misschien toch meer dan je denkt.
Een fotobewerkingsprogramma als Adobe Photoshop is misschien niet het eerste programma waaraan je denkt bij sneltoetsen. Foto’s bewerken is per slot van rekening behoorlijk muis-intensief. Maar een handeling die ik zelf veel uitvoer is het verkleinen van afbeeldingen. Met een sneltoets kan ik me 3 muisklikken besparen, zoals je op deze schermafdruk kunt zien. Kortom, sneltoetsen zijn beslist de moeite waard om je in te verdiepen.
Automatische muisklik software
Meer dan 10 jaar geleden heb ik van het internet een gratis programmaatje gedownload met een hele eenvoudige functionaliteit: als ik de muiscursor ergens langer dan een halve seconde stil liet staan, dan klikte de software voor mij op de linkermuisknop. Het programma kon meer dan dat, maar dat was het belangrijkste nut voor mij. Het programmaatje heette MouseTool en ik geloof helaas niet dat het nog te vinden is. Maar ik heb het installatiebestandje altijd bewaard en vier Windowsversies later werkt het nog steeds.
Tegenwoordig kun je alternatieve programma’s aanschaffen, zoals Nib Click-Less en Dwell Clicker. Ik heb geen aandelen in deze bedrijven, hoor, maar ik bespaar je graag onnodig klikken op het internet door je vast wat namen mee te geven.
Het is wél wennen om met deze automatische kliksoftware te werken. Normaliter kun je je muis gewoon ergens ‘parkeren’ en de focus blijft op de plek die het laatst had aangeklikt. Maar bij de automatische kliksoftware, klikt de muis natuurlijk op de plek waar je hem ‘parkeert’. Dat betekent dat je moet opletten waar je de muiscursor neerzet als je even wat anders doet dan actief muizen.
Verder is het handig om een draadloze muis te hebben die daadwerkelijk stil blijft staan zodra je hem loslaat. Muizen met een snoer verschuiven vaak nog 1 of 2 mm nadat je de muis losgelaten hebt. De stugheid van het snoer zorgt er dan voor dat de muis niet precies stil blijft liggen. Dat levert weer onnodige spanning in je muishand op. Zelf gebruik ik een Contour Rollermouse. Dat combineert ook fijn met kliksoftware.
Volgens mij kun je bij alle klikprogramma’s een sneltoets instellen om het automatisch klikken aan en uit te zetten. Als ik op de F3 toets druk, kan ik het automatisch klikken aan- of uitzetten. Dat doe ik met regelmaat; bijvoorbeeld als ik iets wil slepen met de muis. Slepen kan overigens met de software ook, maar dat doe ik nog altijd ouderwets met het ingedrukt houden van de muisknop.
Nog heel even voor de duidelijkheid: Je beweegt het muispuntje dus met de hand naar de gewenste plek en dan klikt de software voor je.
En tenslotte: Dragon Spraakherkenning
Last, but not least – zouden de Engelsen zeggen.
Met spraakherkenning kun je echt zo’n beetje alles ‘handenvrij’ doen. Niet alleen kun je alle menu’s (*) en knoppen met je stem uitspreken om ze aan te klikken, maar vaak kun je met een enkele opdracht ook handelingen combineren.
Probeer maar eens in Microsoft Word te zeggen: “maak deze regel vet”. De spraakherkenningssoftware doet twee stappen:
- Hij selecteert de regel voor je.
- En maakt de regel vervolgens vet.
Voor mijn website maakte ik een demo van nog geen twee minuten. Daar zie je eerst wat dictaat en daarna een aantal opdrachten uitgevoerd worden.
* De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de menu’s van sommige programma’s niet door Dragon herkend worden. Dat heeft dan te maken met de manier waarop die programma’s geprogrammeerd zijn. Als de programmeurs zich aan de standaard Windows programmeerconventies houden, kan Dragon het menu ‘zien’.